Предпочитани туристически маршрути


Един от най-предпочитаните маршрути е от Батак до Фотиновският водопад. Там водата пада от обща височина 30 м.

Втори привлекателен маршрут е този до връх Голяма Сютка, вторият по височина в Родопите с неговите 2186 м. Планинари твърдят, че от него се открива по-красива панорама, отколкото от Вихрен или Мусала. Тук човек губи представа за времето и се наслаждава на гледките на трите най-високи планини у нас, че дори и гръцката Боздаг.

Трети маршрут е този до връх Баташки снежник, от чиито недра водят началото си едни от най-пълноводните реки в Родопите. От него се открива неповторима гледка почти към цялото било на Пирин на юг, на северозапад - към връх Мусала и Мальовица, на север - към билото на Стара планина и Златишкият, Тетевенският и Тревненският Балкан, а на изток - към Персенк и Голям Перелик. От Батак преходът трае 3 ч.


Туристическите пътеки в голямата си част минават през природните резервати "Беглика" и "Мантарица". Резерватът "Беглика", се намира почти до шосето от Батак за Доспат. В Беглика се намират изключителни вековни иглолистни гори с преобладание на смърча. Красивите поляни около реката му придават особен колорит.

{START_COUNTER}