Пампорово е безспорно едно от най-красивите места в България, както лятото, така и зимата. Много пъти сме го доказвали с нашите снимки и публикации по темата. Едно от любимите места на нашите гости са красивите екопътеки в Родопите, а около Пампорово те са не-малко. Тук ще ви разкажем за 3 екопътеки, които може да посетите, когато сте отседнали в някой хотел в Пампорово, за предпочитане в Хотел Екстрийм!

Екопътеките са подредени по трудност, така че лесно може да се ориентирате дали е подходяща за вас. Някои са много екстремни, а други елементарни и адски достъпни дори за семейства с малки деца.

1. Екопътека Невястата

Екопътека Невястата

Едно от любимите места на нашите гости и една от най-лесните и достъпни екопътеки в Родопите. Често те споделят с нас, че искат да се разходят из природата, но без да се натоварват много. Веднага им отговаряме, че по-подходящо място от Екопътека Невястата няма!

Трудност:

Невястата е най-леката екопътека и е много подходяща за малки деца и дори възрастни хора.

Как да стигнем до Екопътека Невястата?

Тя са намира много близо до Хотел Екстрийм – само на 10 минутки с кола от входа на хотела. Има удобен паркинг и лесно се открива. Тръгвате към Смолян и на главния път след километър и половина ще видите висока стена за катерене и обособен паркинг. Именно там е началото на екопътеката. Може да оставите колата си е да започнете разходката!

Колко време отнема преминаването и?

Самата екопътека е изключително кратка, дори някои планинари не биха я нарекли екопътека. От началото до края и са 10 минути спокойно ходене.

Какво ще видим по Екопътека Невястата?

Екопътеката е много красива и живописна с много места за снимки, отмора и съзерцаване на красиви пейзажи.

За феновете на катеренето, разбира се, има и участък който може да покорят за малко по-напреднали. Там се разкрива феноменална гледка, а пейчиците и масичката на върха са идеално място за снимки.

За феновете на адреналина

За всички, които искат да вдигнат малко емоциите в края на екопътеката има въжен тролей, който е много интересен. Съветваме ви да го пробвате – не е страшно! Гарантираме.

2. Екопътека Каньона на Водопадите

Екопътека Каньона на водопадите

Тук има много какво да се изпише, но ще се ограничим, защото имаме цяла статия посветена на Екопътека Каньона на Водопадите, в която може да разгледате страхотни снимки и да научите повече за Екопътеката. За нас тя е една от най-красивите екопътеки в Родопите, а защо не и като цяло!

Трудност:

Тя е със средно ниво на трудност, като не я препоръчваме за съвсем малки деца.

Къде се намира Екопътека Каньона на Водопадите?

Екопътеката се намира в края на град Смолян, на около 4 км от центъра на града и на 20 км. от Хотел Екстрийм Пампорово.

Какво ще видим по Екопътеката?

Това е наистина една от най-красивите екопътеки в България. Тук сме сигурни, че всеки, който я е посетил ще се съгласи. По протежението на цялата екопътека ще срещнете множество водопади, кой от кой по-красиви. Бистрата планинска вода ще ви омае със красотата си. Екопътеката е добре означена, а през лятото е и доста посещавана, така че няма никакъв шанс да се загубите. Доста често ни се случва гостите ни да сравняват Каньона на водопадите с красотата на Крушунските водопади

Колко време ще отнеме преминаването и?

Цялото преминаване ще ви отнеме около 3 часа спокоен ход. Тя не е обиколна пътека, тоест трябва да отидете до края и и да се върнете. Ако отделяте повече време на снимки си оставете още един час за резерв.

Съветваме ви да си подготвите хапване за пикник, а ако искате може и ние в Хотел Екстрийм, да го направим вместо вас! Само попитайте на рецепция.

3. Дяволската Екопътека

Дяволската екопътека

Дяволската екопътека е новият хит сред екопътеките в Родопите. Тя е и най-новата, като скоро бе изградена и обезопасена. Определено тя е и най-трудната екопътека в Родопите и Пампорово, според нас.

Трудност:

Тя е с по-високо ниво на трудност и не я препоръчваме за деца и хора със страх от височини.

Къде се намира Дяволската Екопътека?

Екопътеката има 2 изходни точки – край село Борино или От Ягодинската пещера. Нашият съвет е за хората, които искат да избегнат спускането по отвесни дървени стълби – да започнат от Борино. Така ще видят Дяволския мост и могат да се върнат обратно. Останалите, които нямат проблем с височините могат да тръгнат от Ягодинската пещера. От Хотел Екстрийм до началото на пътеката са 45 км, които с кола се изминават за час.

Какво ще видим по Екопътеката?

Както споменахме вече, екопътеката е изпълнена с много екстремни моменти. Един от които е дървен мост, минаващ под Дяволския мост. Преминаването там не е толкова екстремно, колкото слизането по стълбите в края на пътеката. Към края на спускането по отвесната стена по виеща се дървена пътека има и красив водопад. Той е леко скрит, но може да си направите поне едно селфи там без проблем.

За хората, които не искат да се връщат обратно към паркинга има специални джипове, които могат да ви извозят от единия до другия край на пътеката срещи заплащане.

Колко време ще отнеме преминаването и?

Трудно е да се определи точно колко ще отнеме преминаването и, заради спецификите на самата пътека. Ние успяхме да отидем и да се върнем (тръгнахме от Борино) за около 2 часа и половина. Преполагаме, че хора, които имат проблеми с височините ще са значително по-бавни на екстремните участъци, така че ви съветваме да отделите поне 4 часа общо!

Нашите предложения не се изчерпват до тук и тепърва ще пишем за още красиви места в региона. Ако вие имате любима екопътека, която сме пропуснали, оставете я в коментар отдолу на публикацията и ще се постараем да я включим в следващи постове.