Какво да видим в Батак

 

Региона на Батак е населяван още от най- древни времена. За това свидетелстват множеството тракийски, римски и славянски крепости, могили и мостове, открити в района. През по-миналия век из Баташката планина работят над 200 чарка - примитивни приспособления за рязане на дървен материал и трупи. И днес из планината са запазени голяма част от тях.


Името на Батак се свързва най- вече с Априлското въстание. По време на Априлското въстание против османското владичество през 1876 г. след двуседмична неравна битка с многохилядна турска армия загиват пет хиляди души от шестхилядното население на Батак и градът е изгорен до основи.

В центъра на града се намира църквата „Света Неделя” -  кръстовидна куполна сграда, изградена от камък, вкопана метър и половина в земята. Двуметровата й ограда е наречена Калето. Подът и покривът са застлани с каменни плочи. Вътре има три отделения - мъжко, женско и олтар, в които се влиза през отделни врати. Прозорците и вратите завършват с каменни дъги. Стенописите и дърворезбата са много ценни. Добре запазена до днес е иконата на света Неделя. Освен за богослужение, църквата служела и за килийно училище. По време на Априлското въстание две хиляди души, събрани в нея, в продължение на три денонощия защитават геройски своята чест и вяра и всички загиват след опожаряването й. Непосредствено след Освобождението е превърната в костница музей.

Балиновата къща е исторически и архитектурен паметник на културата. Етнографската сбирка отразява бита и поминъка, обредите и обичаите на батачани през Възраждането и в началото на ХХ век. Намира се в непосредствена близост до църквата “Св. Неделя”.

Сбирките на Историческия музей в града съдържат над 500 експоната от историята на града – богат снимков материал, оригинални вещи от епохата на Възраждането, Априлската епопея от 1876 г. и Руско-турската освободителна война от 1877-78 г.

Батак е сред Стоте национални туристически обекта. Печатът се намира в историческия музей.





{START_COUNTER}