Цигов чарк – туризъм без сезони

Цигов чарк – туризъм без сезони

Курортен комплекс Цигов Чарк се намира на 8 километра от Батак и на 24 километра източно Велинград, на брега на язовир Батак по пътя между двата града.
Разположен в обширна открита местност със средна надморска височина 900-1100 метра брега на живописния язовир Батак, в близост до ридовете на родопския връх Голяма Сюткя (2186 м)
Това уникалното местоположение прави курорта идеално място за туризъм през цялата година. В околността са разположени множество хижи и хотели където можете да отседнете сред красотата и кристално чистият въздух на Родопите.

През лятото брега на язовир Батак е привлекателно място за любителите на къмпинговите летувания, защото можете да разположите каравана или палатка в обозначените местности

За любителите на зимните спортове, курортът предлага алпийска ски-писта (1200 м) и писта за ски-бягане (20000 м).
Алпийската ски-писта е оборудвана с три влека, единият от които, тип помагалски, е с дължина 600 м. Денивелацията на пистата е около 100 м, което я прави подходяща за начинаещи и средно напреднали. Осветена е и дава възможност за постоянна  експлоатация през  денонощието.  Има ски гардероб, предлагат се и моторни шейни.
Предстои изграждането на още четири ски-писти, писти за сноуборд (халфпайп) и за моторни шейни и ски-влек, което е най-големият проект на общината. Положението на ски-писта “Батак” е такова, че позволява на снежната покривка да се задържа от ноември до април, а от горната точка на ски-влековете се открива невероятна гледка към язовир Батак. Осъществяването на проекта ще превърне Батак в един от най-модерните ски-центрове на България.

 




{START_COUNTER}